Microfoane wireless sau radio

Microfoanele astea de mana au ajuns la un moment dat sa enerveze lumea deoarece tot se impiedicau de cablarie cand se apucau de dansat. 

Asa ca a venit unu cu ideea sa faca un microfon, la capat sa-i puna o statie de transmisie si sa puna receptorul in contact cu mixerul. 

E controversata aparitia sistemului deoarece mai multi spun ca ei au fost primii. Cert e ca prima comercializare a facut-o Sennheiser. Pana astazi Sennheiser este regele, au cea mai mare cota de piata in radio-televiziune (estimat la 80%) acolo unde nu se pemit multe greseli. 

Acuma toata lumea vazand ca tehnologia prinde a inceput sa faca fel de fel de inventii si sa scape microfoanele de cablu. 

Un microfon wireless perfect este un microfon care are acelasi semnal la bornele de la capsula cu semnalul transmis la receptor. 

Asta insa nu se intampla, si probabil nici nu se va intampla din motive de tehnologie, de pret si de fezabilitate. In ziua de azi e cam prost inteleasa ideea de microfon fara fir ca fiind mai bune decat alea cu fir. Or fi mai bune fata de alte modele dar un Beta 58 cu cablu e mult superior unui Beta 58 montat pe Uhf-R. 

Una din cele mai mari probleme legate de astfel de sisteme (ca asa se numeste ele Sisteme de microfoane fara fir sau wireless microphone systems) e legata de siguranta transmisiunii. Ca nu vrei in mijlocul concertului sa-ti dispara semnalul si sa fugi dupa artist cu alt microfon. HAi ca la tara mai merge, se mai face o gluma, si la case mai mari tot asa, dar dupa program s-ar putea sa-ti cam sparga capul clientul dupa niste faze de acestea. 

In plus microfoanele fara fir care sunt de incredere nu sunt chiar la indemana oricui. Uhf-R costa, si Sennheiser 5000 e cam cat un sistem line array. Si atunci se indreapta lumea spre chestii ieftine si bune, care de fapt nu exista. 

In lumea de azi avem tehnologie wireless peste tot. Mobile carca, statii de radio, tot felul de gadgeturi si chestii si tot felul de frecvente pe care statul le rezerva pentru anumite activitati. Microfoanele nu sunt specificate pe lista respectiva si intra la spatiu de frecventa gratis deoarece in genere au transmitatoare foarte slabe nu sunt considerate demne de a fi controlate de stat. Problema e ca trebuie sa fie capabile de slalom intre frecventele deja utilizate. Din motivul asta trebuie sa transmita pe benzi de frecventa cat mai mici ca sa poata evita eventualele interferente. 

Ei, asta inseamna ca domnu transmitator ia semnalul de la microfon si il compreseaza cat sa incapa pe banda de frecventa pe care transmite el. Dupaia, cand ajunge la receptor asta ia semnalul radio si il desface ca sa recreeze semnalul audio si il preda la mixer. 

Si aici intervine tehnologia, fiecare producator are tehnologia lui in privinta reconstruirii semnalului, compresarii si pierderilor cat mai mici de semnal intre transmitator si receptor. 

 

Deci, Shure are PG58, SM 58, Beta 58 cu mari diferente de calitate intre ele. Si apoi shure le pune pe sisteme radio si acolo e problema. Pentru mine, sa pui un Beta 58 pe un transmitator PG e de un nonsens lugubru. Practic e ca si cum ai pune un motor de SLR intr-un Logan si dupa aia sa nu intelegi de ce te bate un BMW 320.

Doar in cazul in care se foslosesc sisteme cu adevarat profesionale se pot pune solisti pe micorfoane wireless. De aia o vedeti pe Adelle cantand la un microfon fara fir in “Someone like You” varianta live, ca ala e un cap de Neumann pe o platforma sennheiser 5000, care costa cam cat un container de microfoane PG. 

Dar cum se spune, sa nu vb de calitate in casa playbackului ca nu se sade. 

O alta chestie care trebuie verificata la microfoanele astea e daca frecventa pe care functioneaza nu e in oarece conflict cu alti utilizatori. Ca atunci ramai cu o fasaiala continua. 

Intrebari frecvente:

Cat ma tine bateria?

-depinde de baterie, de cat functioneaza microfonul, de distanta receptor/transmitator 

Cat de departe merge?

-Depinde de vreme, de interferente, de pozitie, de campul magnetic, de baterie,etc. In General 30 de metri e prea departe si te joci cu focul

Cate pot sa mearga simultan?

-Depinde de model si de spectrul radio liber in zona

De ce sa cumpar mai multe receptoare, nu pot folosi doar unu?

-esti un bou, nu ai tu treaba cu sisteme audio

Care e diferenta VHF si UHF?

-Diferenta e ca UHF e mai greu de atins si mai vasta si sansele sa gasesti alte chestii care sa-ti manance din banda sunt mai mici

alte intrebari la comentarii.

One Response to “Microfoane wireless sau radio”

  1. adi Says:

    Nu am inteles nimic din articolul asta…pacat…

Leave a comment