Cum se foloseste un mixer

Mixerul in traducere s-ar numi amestecator.

Ca asta face un mixer in principal, amesteca semnale audio.

Ce facem cu mixerul? Controlam sunetul.

Mixerul are rostul de a prelua toate semnalele pe care vrem sa le folosim, sa le controleze individual pe toate si sa le contopeasca in 2 semnale (stereo). Cum facem asta. Daca avem microfon il bagam in preamplificator. Daca avem line signal il bagam in line signal, alte feluri de semnale nu se folosesc ca surse.

Acuma cand se uita cineva la un mixer prima reactie e “pfuai ce dea butoane aicisa mey!” si se intreaba cum o sa retina el ce face fiecare buton. In realitate, pe mixer sunt in majoritate butoane duplicate. Fiecare linie are aceleasi butoane, in functie de complexitatea mixerului mai multe sau mai putine.

Definitoriu pentru calitatea mixerului sunt preamplificatoarele. Printre cele mai bune le gasim pe Midas, Onix de la Mackie, Soundcraft, Allen and Keith sunt cateva.

Apoi trebuie sa aiba un jack de insert si un jack de line level.  Insertul se foloseste ca sa trimitem semnalul din mixer afara, sa il procesam (de exemplu punem efecte sau un limiter/compresor) si il trimitem inapoi in mixer. Line level e acolo in cazul in care nu avem nevoie de preamplificator (poate punem un CD Player, o orga sau altceva) .

De obicei, primul buton este butonul de gain. Un fel de volum daca vreti. Ce se intampla, ideea e ca tu bagi in mixer tot felul de microfoane si semnale. Gainul ala e acolo ca sa egelizezi toate semnalele si sa le aduci la acelasi nivel, pentru ca apoi sa le controlezi din butonul de volum.

Mai jos avem de obicei ceva buton de Lo Cut. De obicei la microfoane nu avem nevoie de sunete joase si atunci apasam butonul ala sa reducem zgomote nedorite, cum ar fi zgomotul produs cand se fataie microfonul in mana celui ce il foloseste.

Mai jos avem butoane de controlat tonalitatea: De inalte, de medii si de joase. La mixerele de calitate avem egalizatoare parametrice. Aia inseamna ca avem 2 potentiometre: unul sa gasim frecventa care vrem sa o modificam si cealalta pentru a reduce sau creste frecventa. Ca daca eu am feedback in 1000 de HZ nu trebuie sa scot toate mediile din functie, ci doar frecventa aia.  Alea mai performante au chiar doua: mid-hi si mid-low pentru mai mult control.

Mai jos gasim alte butoane in functie de mixer. Se gasesc Auxiliarele: aux. Auxiliarele sunt semnale care pleaca din mixer  dar nu pe usa din fata cum s-ar zice, adica nu merg la boxele principale, ci pleaca unde avem noi nevoie: la monitoare, la inregistrare, la Cuca Macaii, unde mai avem noi nevoie de semnale.

Alte butoane sunt alea de effects. Astea sunt gasite in cazul in care mixerul are efecte interne si de acolo putem regla volumul efectelor (ecoaiele sau ecourile, reverburile, flanger, distort, etc.)

Mai jos gasim niste butoane care fac alte chestii.

mai jos gasim volumul si un buton de mute, si un buton de PFL. Care inseamna Pre Fade Listen. Asta ce face? Trimite semnalul in casti, dar nu il trimite la boxele principale. Deci daca tu vrei sa verifici daca microfonul lui nea Gigi functioneaza, in timp ce vorbeste altcineva la alt microfon, nu e nevoie sa-l intrerupi pe ala care vorbeste: il pui pe mut si il asculti in casti.

Mute inseamna… nu mai traduc mute ca nu aveti 5 ani. Sper.

Asta e un canal de mixer.

In partea a doua va explic si celelalte butoane.

Sa va auziti cat mai clar!

 

 

3 Responses to “Cum se foloseste un mixer”

  1. dumitru dascalu Says:

    si partea a doua?

  2. Tcaci Alexandru Says:

    Mulţumesc mult. Chiar nu știam ce înseamnă pfl

Leave a comment